Connect with us

Novinky

Jak si vybrat kávovar pod stromeček? A jak si udělat skvělou kávu?

Published

on

Bez vůně kávy si mnozí z nás nedovedou představit ranní probuzení, pracovní nasazení, odpolední siestu či hezké chvíle s blízkými. Pryč jsou doby, kdy otázka zněla „turka nebo rozpustné“, případně „s mlékem, nebo bez“. Stejně tak přestala být kvalitně připravená káva výsadou vyhlášených podniků. Kávovary si již nalezly cestu do mnoha domácností a z pestré nabídky přístrojů všech typů a cenových kategorií si dnes může vybrat skutečně každý.

Čím se však při rozhodování řídit? Pokud uvažujete o pořízení kávovaru – ať už jako nezbytném vybavení domácí kanceláře nebo jenom tak, pro potěšení z kvalitního nápoje – náš malý průvodce vám pomůže se na trhu zorientovat.

Podle čeho vybírat kávovar

Výběr kávovaru závisí na několika základních faktorech, především druhu kávy, který rádi pijete, a množství, jaké potřebujete připravit najednou nebo v krátkém čase. Od toho se bude odvíjet, jakými funkcemi by měl být váš ideální kávovar vybavený. Například pro toho, kdo zásadně nepije kávu s mlékem, nemá význam přístroj s nádobkou na mléko a parní tryskou k jeho vyšlehání. Pokud si potrpíte na technické vymoženosti a chcete mít čerstvou kávu „na stole“ právě když vcházíte do dveří, můžete zvolit chytrý kávovar s ovládáním na dálku pomocí mobilní aplikace. Podívejme se tedy na hlavní typy kávovarů, z nichž každý má své přednosti a specifický způsob využití.

Pákový kávovar
Máte-li rádi rituály a stačí vám současně připravit pouze dva šálky, zvolte kávovar pákový. Kávu ze své oblíbené pražírny si sami namelete, kávu napěchujete do „páky“ a vroucí voda hnaná pod tlakem skrze páku vykouzlí nápoj s neodolatelným aroma a výraznou chutí. K tomuto typu kávovaru je nutné buď kupovat kávu již namletou, nebo si pořídit kvalitní mlýnek. Většina pákových kávovarů je vybavená parní tryskou, kterou lze vyšlehat z mléka jemnou pěnu. Vybírat je možné v cenách od 1600 Kč do 60 000 Kč, od základních modelů po profesionální přístroje s ovládáním přes dotykový displej, jejichž kvality ocení skuteční znalci dobré kávy.

Beko CEP 5152 B https://www.electroworld.cz/beko-cep5152b-pakove-espresso

Sage SES880SST The Barista Touch™ https://www.electroworld.cz/sage-ses880sst-pakove-espresso

Překapávací kávovar
Je nejjednodušší a nejlevnější přístroj pro základní přípravu kávy. Mletá káva se nasype do výměnného filtru a do nádržky nalije voda, hotový nápoj odkapává do konvice. Výhodou je nízká cena, jednoduchost obsluhy a možnost rychle připravit větší množství kávy. Překapávací kávovary lze vybírat v cenách zhruba od 700 do 7000 Kč. Modely se liší především objemem nádržky na vodu, který je určující pro množství kávy, kterou lze vyrobit najednou. Pokročilejší modely mají nastavitelnou teplotu a čas vyluhování kávy, případně jsou vybavené displejem pro snazší obsluhu a kontrolu celého procesu

Electrolux EKF3300 https://www.electroworld.cz/electrolux-ekf3300-prekapavaci-kavovar

Sage SDC400BSS https://www.electroworld.cz/sagem-sdc400bss-prekapavaci-kavovar

 

Kapslový kávovar
Univerzální přístroj mnohdy s nápaditým designem, snadnou obsluhou a údržbou, který nabízí mnoho možností pro ty, kdo chtějí zkoušet nové chutě. Jak název napovídá, tento typ kávovaru připravuje kávu ze speciálních kapslí. Samotná příprava nápoje netrvá déle než několik sekund, vždy však pouze jeden šálek. Kapsle s různými druhy kávy dodávají, jak samotní výrobci kávovarů, tak výrobci kávy, takže výběr je skutečně široký. V nabídce jsou ale i kapsle pro přípravu jiných druhů horkých nápojů, jako je čaj nebo kakao. Nutné je ale vždy ohlídat kompatibilitu kapslí. Kapslové kávovary nalezneme v cenách od cca 900 do 9000 Kč. Některé umí vyrobit pěnu z čerstvého mléka, jiné k tomu používají sušené mléko, opět dodávané v kapslích. Na trhu jsou i chytré modely s možností ovládání mobilním telefonem.

Krups KP123B31 Nescafé® Dolce Gusto® Mini Me https://www.electroworld.cz/krups-kp123b31-kapslovy-kavovar

Nespresso De’Longhi Gran Lattissima EN650.B https://www.electroworld.cz/nespresso-en650-b-kapslovy-kavovar

Automatický kávovar
Pro ty, kdo milují dobrou kávu, ale nemají času nazbyt nebo preferují pohodlí, je ideální volbou automatický kávovar. Do jednoduše ovladatelného přístroje stačí nasypat kávová zrna, nalít vodu, případně mléko, a nechat si jedním stiskem tlačítka během několika sekund připravit lahodný nápoj podle chuti – cappuccino, caffé latte, latte macchiato, espresso dopio, lungo či jiný. Nastavovat je možné například jemnost mletí, teplotu vody nebo množství kávy. Stejně snadná je i údržba přístroje. Drobnou nevýhodou jsou poněkud větší rozměry oproti kapslovým a překapávacím kávovarům a samozřejmě i vyšší ceny. Ty se pohybují přibližně od 6000 do 60 000 Kč.

Philips EP1224/00 Series 1200 https://www.electroworld.cz/philips-ep1224-00-automaticke-espresso

Nivona NICR 825 CafeRomatica https://www.electroworld.cz/nivona-nicr-825-plnoautomaticky-kavovar

Pokud máte potíže s výběrem toho správného kávovaru, stačí se obrátit na odborníka na telefonu na čísle +420 210 012 800, který doporučí konkrétní model, vysvětlí funkce výrobku a poradí, jak ho používat. Zkrátka stejně, jako byste byli v prodejně Electro World.

Tip od experta:

Jak si připravit delikátní kávu?

Každá káva je vhodná pro určitý typ přípravy. Pravděpodobně Vám nebude chutnat káva na filtr připravená v espressu a naopak. Na balení kávy výrobce doporučení většinou dává nebo se lze řídit tímto pravidlem. Filtrovanou kávu připravovat ze světleji pražené kávy a na espresso použít silněji praženou.

Obecně platí, čím více čerstvá, tím lépe. Tedy používejte zrnkovou kávu namletou těsně před přípravou. Pokud nemáte kávovar s mlýnkem, tak doporučuji alespoň ruční mlýnek s keramickými kameny. Investice za pár stovek, ale rozdíl v chuti je obrovský. A hlavně, kávu si melte pouze pro aktuální potřebu, ne takříkajíc do „foroty“.

Opět obecně lze říci, že čím delší je extrakce, tím hruběji by měla být káva namleta. Pro překapávanou kávu by měla vypadat jako hrubá mouka, pro espresso jako hladká. Dodržujte správnou dobu extrakce a teplotu vody. Krátká extrakce zapříčiní, že budete mít jen „špinavou vodu“. Příliš dlouhá extrakce pak to, že namleté zrno přepálíte nebo přemacerujete. Obojí má negativní vliv na chuťový profil kávy. Příprava espressa by měla trvat přibližně 25 sekund, filtrovaná by se neměla připravovat déle jak 3 minuty. Teplota macerace by se měla pohybovat kolem 92 stupňů.

A poslední rada je, abyste nešetřili na vstupní surovině. Tedy v případě, že si chuť kávy užíváte a nemáte ji jen jako nutný „nakopávač“. Nejlevnější káva v akci stojí kolem 100,- za kilo. Výběrové kávy té nejvyšší kvality se pak pohybují kolem 1000,- za kilo. To je samozřejmě rozdíl. Nicméně z 1 kila uděláte 142 espress, protože na 1 espresso byste měli spotřebovat přibližně 7 g kávy. Rozdíl v ceně kávy je v extrémech tedy na 1 šálek 0,7,- oproti 7,-. Stojí za to investovat do zážitku z chuti 5,- navíc? To už nechám na Vás. Za mě to za to stojí určitě.

Continue Reading

Novinky

Vadí vám inzeráty bez uvedeného platu? Máme řešení

Published

on

Co vadí uchazečům o zaměstnání nejvíc? No toho by se našlo, mezi favority tohoto žebříčku však nepochybně patří inzeráty bez uvedení platu. Věděli jste, že na inzerát bez platu odpoví až čtyřikrát méně uchazečů než na inzerát s uvedenou platovou hladinou? To už je celkem dost, co myslíte? Kvůli takové „maličkosti“ jako je (ne)uvedení částky, se mohou společnosti okrádat o skutečně talentované zaměstnance.

Není to trochu škoda?

Podle pracovního portálu Jobstack.it rozhodně ano. Vzhledem k tomu, že se Jobstack.it soustředí primárně na „iťáky,“ tak se s tímto problémem setkává extrémně často. Právě specialisté v oboru IT mají největší sklony inzeráty, které nesplňují jejich představy, úplně ignorovat. Co by také ne? Nabídek práce mají většinou plný inbox, takže proč ztrácet čas s odpovídáním na nabídku, která se už od začátku netváří, kdo ví jak výhodně?

Začarovaný kruh nabídky a poptávky

Proč vlastně personalisté plat v inzerátech neuvádějí?

To je docela jednoduché. Prostě čekají na to, až ideálního kandidáta poznají osobně – a pak mu nabídnou v podstatě cokoliv mu na očích vidí. Problém je jen v tom, že bez uvedení platu ho zkrátka nepoznají. Plus je tady samozřejmě ještě odvrácená stránka uvádění platů. Na jednu stranu společnost sice skutečnému odborníkovi dovede nabídnout plat podle jeho představ. Jenže to nejprve musí vědět, jaké ty představy jsou. Proto se často stává, že společnost nabídne určité rozmezí finančního ohodnocení a zrovna se o pár stovek netrefí do představy svého ideálního kandidáta a ten tak neodpoví zase z toho důvodu, že v inzerátu plat byl, jenže moc nízký.

Takže co s tím?

Jobstack.it právě pro tento problém navrhl originální řešení.

Inovativní řešení věčného problému na pracovním trhu – řekněte si o peníze sami

Nelíbí se vám, že je u inzerátu místo konkrétní částky uvedeno pouze „dobré finanční ohodnocení?“ Nebo naopak potenciální zaměstnavatel uvádí částku, které se můžete jen ušklíbnout? Na Jobstack.it můžete během odpovědi na inzerát rovnou použít kolonku, která dá druhé straně vědět, jaký plat si za svou práci představujete.

Tím se rovnou vyhnete těm trochu nepříjemným chvilkám na pohovoru, stejně jako ztracenému času v případě, že se vaše požadavky pohybují úplně v jiných dimenzích, než je firma ochotná nabídnou. Tato funkce portálu Jobstack.it šetří čas všem zúčastněným stranám – a kdo ví, třeba i vám otevře naprosto nečekané příležitosti snů.

Vyzkoušejte si to na Jobstack.it.

Continue Reading

Novinky

5 tipů, jak dětem zpříjemnit začátek školního roku

Published

on

Nic dětem neuteče tak rychle jako prázdniny. Vylepšete jim první dny školních povinností třeba zábavným cvičením, plaváním a také výjimečně chutnou svačinou. Anebo společně naplánujte, kam se vydáte o víkendu.

 

  1. Kristýna Přibylová, profesionální dětské tělocvičny Monkeyˈs Gym, www.monkeysgym.cz

„Se začátkem školního roku zákonitě ubývá dětem pohybu. Dlouhé hodiny, které prosedí při učení, bychom jim měli vyvážit smysluplným pohybem. V profesionálních tělocvičnách je vše vytvořené dětem na míru, proto sem chodí tak rády. K dispozici mají opravdové gymnastické nářadí (kladiny, žebřiny, bradla, trampolína), ovšem vyrobené speciálně pro ně, vyměkčený povrch pro měkké dopady i dostatečně velký cvičební prostor. Děti nadchne zábavné barevné prostředí i hravá forma výuky. Koncept pohybové všestrannosti, na kterém je odborníky speciálně vytvořená metodika zdejšího cvičení postavená, zahrnuje vše, co si děti musí v prvních letech svého života v oblasti sportu osvojit. A pro úspěch výuky je taková metodika úplným základem!“

Tip: Jízda na in-linech baví kluky i holčičky. Pokud děti přihlásíte do kurzu pořádaného profesionály, naučí se nejen jezdit, ale i správně padat, což je základ pro bezpečnou jízdu.

 

  1. Štěpánka Štrougalová, plavecké a dětské centrum Baby Club Juklík, www.juklik.cz

„Nejen kvůli bezpečnosti, ale i pro samotnou radost z pobytu ve vodě, je pro každého rodiče důležité, aby jeho potomek uměl co nejdříve plavat. S koncem léta, kdy jsou děti přivyklé na pobyt u vody a ve vodě a rády by v něm pokračovaly, nastává ten správný čas přihlásit je do kurzu plavání. Leckdo možná namítne, že se taky naučil plavat sám, a žádnou odbornou výuku nepotřeboval. Jenže pokud se tato etapa přeskočí a dítě nemá zvládnuté základní plavecké dovednosti, budou jeho pohyby zmatené, neúčelné, křečovité a schematické. Takovému plavci se říká „pasivní plavec“. Ve vodě nemá potřebnou jistotu a první nečekané příkoří (hloubka, vlna, křeč, silnější proudění, vdechnutí vody…) může způsobit paniku a mít až tragické následky. Pro výuku samotné plavecké lokomoce (schopnost pohybu v prostoru pomocí svalové činnosti) je ideální prostředí plavecké školy, kde je k dispozici velká škála pomůcek a samozřejmě trenér s dlouholetou praxí, který do výuky zapojí hru a zábavu.“

Tip: Dětem uděláte radost plaveckými pomůckami, které zvyšují komfort při pohybu a usnadňují orientaci ve vodě i pod hladinou. Jedná se především o plavecké brýle, čepice a také masky, šnorchly a ploutve.

 

  1. Andrea Zpěváková Dostálová, České ghíčko, www.ceskeghicko.cz

„Každé dítě potěší, když najde ve svačinové krabičce místo obligátního obloženého rohlíku nebo chleba něco zajímavého, a hlavně moc dobrého. Vděčné jsou třeba palačinky, které se dají připravit den předem a druhý den ráno naplnit dle chuti. Pro děti bude nejlepší sladká varianta. Zkuste palačinky pomazat místo marmelády lískooříškovou nebo arašídovou Ghítelou, které jsou složené pouze z oříšků, medu, kakaa a ghí, a doplnit čerstvým ovocem.“

Tip: Špaldové palačinky s Ghítelou

Suroviny: 2 hrnky špaldové mouky, 2 hrnky mléka, 2 vajíčka, sůl, 2 lžíce Ghí od Českého ghíčka

Náplň: lískooříšková nebo arašídová Ghítela od Českého ghíčka

Postup: Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Vymícháme hladké těsto, které necháme 10 minut odstát. Ghí dáme na pánev rozehřát a pak na něj nalijeme připravené těsto. Na středním ohni osmažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou utěrku a pak je potřeme Ghítelou. Ozdobíme čerstvým ovocem.

 

  1. Jana Boučková, autorka projektu Děti na startu, z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, www.fisaf.cz

„Už osm let děti vítají možnost zábavného cvičení ve školách, školních družinách, mateřských školách, kroužcích, sportovních klubech nebo fitness centrech v rámci celonárodního projektu Děti na startu. Jeho hlavní myšlenkou je probudit v dětech chuť se hýbat a sportovat pro radost. V rámci tohoto projektu, který vznikl pod záštitou Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a za podpory Ministerstva školství ČR, odborně vyškolení trenéři a instruktoři pomáhají dětem rozvíjet základní pohybovou motoriku, koordinaci, obratnost, rychlost a sílu. Kurzy kopírují školní rok, výuka je pestrá a zábavná. Děti se nejdříve věnují atletice, pak gymnastice, přejdou na míčové hry, motorická cvičení a na závěr nechybí ani soutěže. Projekt slaví velké úspěchy například ve školních družinách, kde díky němu mají děti šanci na aktivnější náplň než jen trávit po vyučování další hodiny sezením. Pokud ještě vaši potomci Děti na startu nenavštěvují, zjistěte si, kde nejblíže se konají.“

Tip: Na úspěšné Děti na startu navazuje Sportmánie, projekt pro děti starší 9 let. Program vzniká ve spolupráci s dětmi a využívá aktivity, které jsou vhodné a zajímavé pro tuto věkovou kategorii – např. badminton, canicross (běh s pejskem), geocaching, koloběžky.

 

  1. Martina Žáčková, Spa hotel Lanterna, Velké Karlovice, www.lanterna.cz

„Aby se děti měly na co těšit, i když už prázdniny skončily, zkuste společně s nimi naplánovat nezapomenutelný víkend na nějakém krásném místě. Pohodu, klid a také spoustu zajímavých aktivit, to vše v jedinečných kulisách beskydské přírody, nabízí například Resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Perfektní zázemí pro rodiny představují Spa hotel Lanterna a Wellness hotel Horal, kde se děti vyřádí v bazénech s vodními atrakcemi a dospělé nadchne vysoká úroveň wellness služeb. Klidně i s kočárkem se dá vyrazit na Kulíškovu naučnou stezku kolem hotelu Horal, starší děti se skvěle zabaví na turistické trase Hledej poklad na Razule, vytvořené na principu geocachingu. Letošní novinkou je pak nová naučná Stezka portáše Maliny na sjezdovce Razula, naproti Spa hotelu Lanterna. Pokud vaše děti láká golf, a dosud neměly příležitost si ho zkusit, vezměte je na golfové hřiště u hotelu Horal. Naši instruktoři zde pravidelně pořádají zábavné procházky po golfovém hřišti, při nichž si klidně celá rodina může poprvé vyzkoušet odpalování i hru na jamku.“

Tip: Místní relaxační centrum Wellness Horal pořádá každý den od 9.30 do 11 hodin saunování pro děti, které si tu mohou užít i speciální dětský saunový rituál.

 

Zdroj: www.juklik.cz, www.monkeysgym.cz, www.lanterna.cz, www.fisaf.cz, www.ceskeghicko.cz

Continue Reading

Novinky

Bramborové šišky – evergreen s vůní skořice a vanilky

Published

on

Jedním z jídel, která nikdy nezestárnou, jsou i tradiční bramborové šišky. Můžete je podávat jako přílohu k masu nebo zelenině, ale nejlíp si je vychutnáte jen tak posypané cukrem a mákem a polité skořicovým ghíčkem. Rozplynou se na jazyku!

Bramborové těsto nabízí spoustu prostoru pro fantazii – snadno z něj připravíte třeba knedlíky, placky a také šišky. Právě tenhle neobyčejně obyčejný pokrm se v poslední době stále častěji objevuje i v nabídce vyhlášených restaurací. Šišky skvěle chutnají nasladko i naslano. Můžete je sypat mletým mákem smíchaným s cukrem, nastrouhaným perníkem nebo osmahnutou strouhankou. Ještě zajímavějšího výsledku ale dosáhnete, pokud hotový pokrm na závěr polijete přepuštěným máslem. „Ghí, jak nazývá přepuštěné máslo ajurvéda, která ho považuje za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení, totiž výslednou chuť neuvěřitelně zjemní a dodá pokrmu ty správné grády. A protože ghí neobsahuje kasein (mléčnou bílkovinu) ani laktózu (mléčný cukr), je snadno stravitelné a nepřepaluje se (má vysoký kouřový bod 250 °C), nemusejí se ho bát ani ti, kdo obyčejné máslo nemohou. Navíc se nemusí skladovat v chladu a vydrží až 12 měsíců,“ upozorňuje na další klady ghí Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Suroviny:

500 g vařených brambor

300 g polohrubé mouky

3 vejce

sůl

Na posypání:

mletý mák, perník nebo strouhanka lehce osmahnutá na ghí

moučkový cukr

Na omaštění:

Ghí se skořicí a vanilkou od Českého ghíčka (může být i čisté nebo BIO Ghí)

Postup:

  1. Uvařené brambory necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na jemném struhadle a zasypeme moukou.
  2. Bramborovou směs osolíme, přidáme vejce a zpracujeme v hladké tužší těsto.
  3. Těsto rozdělíme na tři díly a z těch pak ukrajujeme menší kousky. Z každého kousku nejprve vyválíme kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládáme na pomoučněný vál nebo prkénko.
  4. Do většího hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji, a když je ve varu, šišky do ní vhodíme. Sledujeme, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepíme. Šišky vaříme asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
  5. Pak je scedíme, necháme okapat a vložíme na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promícháme, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě.
  6. Šišky rozdělíme na talíře a sypeme podle chuti – buď mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, strouhaným perníkem nebo strouhankou osmahnutou na ghí. Poléváme je rozpuštěným skořicovým ghíčkem s vanilkou, které dodá pokrmu jemnou chuť a vůni.

Tip od Andrey Zpěvákové Dostálové: „Kdo má rád šišky naslano, doporučuji hotové šišky opéct na ghíčku česnek a sůl a hustě posypat hladkolistou petrželkou. Je to lehké, rychlé, levné a moc dobré!“

Které ghí si vyberete?

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli, kurkumou, česnekem, levandulí nebo s vanilkou a skořicí. Výjimečné je pak Kozí Ghí. Výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva. Na výběr máte i z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více se dozvíte na www.ceskeghicko.cz

 

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Continue Reading

Sledujte nás

Vhodný tarif pro studenta? Mrkněte se na nabídku.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.