„Ať už máte doma minimum surovin, hledáte, co upéct jednoduchého, anebo prostě nemáte na pečení dobrot čas – s těmito ořechovými sušenkami budete mít vždycky úspěch. Jsou lehounké, nepřeslazené a vydrží vám čerstvé a stejně chutné nejméně jeden měsíc!A tuto variantu můžete různě obměňovat, když budete kombinovat různé druhy ořechů – výborné jsou i vlašské ořechy, mandle či pistácie,“ doporučuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách, která recept připravila.
Na cca 60 sušenek potřebujeme:
6 bílků
240 g cukru moučky
240 g hladké mouky
300 g celých lískových oříšků
Postup:
1. Vyšlehejte do tuha bílky, postupně přidávejte moučkový cukr, následně hladkou mouku a nakonec vmíchejte oříšky.
2. Směs vlijte do užší a delší formy na paštiku či biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem.
- Pečte při teplotě 160 stupňů, dokud povrch nebude lehce růžový. Nechte vychladnout 24 hodin.
- Po vychladnutí opatrně nakrájejte velmi ostrým nožem (nebo na kráječi) na 2 mm široké plátky, rozložte na plech na pečicí papír (nesmí se překrývat) a sušte v troubě při teplotě okolo 100-110 stupňů.
Tip Nebespánu: Dávejte pozor na připálení, nesmí zhnědnout. Vyndejte je, když začnou lehce křupat. Nechte zcela vychladnout, uložte nejlépe do plechové krabice na sušenky.
Nebespánv Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality z čerstvých regionálních surovin, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více na www.nebespan.cz
Text a foto: www.nebespan.cz
Leave a Reply