Connect with us

Horní lišta

Věčné koukání do mobilu škodí krční páteři

Published

on

Chůze se svěšenou hlavou a neustálé pročítání sms a informací v mobilu dávají krční páteři zabrat víc, než si myslíme. Odborníci proto radí – strčte telefon do kapsy nebo do tašky a dívejte se hezky zpříma před sebe. Vaše krční páteř vám poděkuje.

„Často říkám svým klientům: dívejte se do budoucnosti, nehledejte nic na zemi. To v překladu znamená – hleďte dopředu ve výši svých očí a nesklánějte hlavu dolů. Lidská páteř je totiž stavěná tak, že hlava má „sedět“ mezi rameny. V této poloze je z fyzikálního hlediska kladena na krční páteř minimální zátěž. Když je ale hlava v předklonu, představuje to pro krční páteř takovou zátěž, jako byste měli hlavu o 5 až 7 kg těžší. A to je velká váha! Z tohoto pohledu jsou mobily a tablety pro mladou generaci obrovským zdravotním rizikem. Například chůze s předkloněnou hlavou může často stát za bolestmi hlavy a vznikem migrén,“ říká Hana Toufarová, zkušená lektorka s více než 30letou praxí, která je specialistkou na novou cvičební metodu Fit Pain Free. Právě ta je velmi účinná například při bolestech zad, zatuhnutí kloubů, namožení svalů a podobných potížích pohybového aparátu.

Podle Hany Toufarové to samozřejmě neznamená „zahodit“ mobily, ale třeba jen zvyknout si při jejich používání zvednout ruce o trochu výš. Narovnat se a ulevit krční páteři. Hned se nám prý bude lépe dýchat a ze světa okolo sebe uvidíme mnohem víc.

Proč je pro uvolnění krční páteře ideální cvik Counter Stretch?

„Při provádění tohoto cviku v předklonu visí hlava volně dolů a gravitace tak pomáhá uvolňovat krční páteř. Ta je tak „vytahovaná, prodlužuje se“ – a i když se jedná o setiny milimetru, má to pro naši páteř velký význam. Při vzpřimování jde u tohoto cviku hlava nahoru jako první, tedy přes záklon, což je vlastně kompenzace mnoha „nezdravých poloh hlavy“ během dne, především neustálého předklonu, když se díváme do mobilu nebo vytahujeme hlavu směrem k obrazovce notebooku,“ vysvětluje Hana Toufarová.

Counter Stretch

Základní pozice:

Stoupněte si ke stolu (židli) a opřete se dlaněmi tak, abyste měli při předklonu paže ve výši ramen. Také dlaně jsou opřené v šíři ramen. Kyčle, kolena a chodidla držte v jedné linii, chodidla směřují dopředu.

Provedení cviku:

  1. Překlopte pánev dopředu, zapojte flexory kyčle. Zatněte svaly na stehnech.
  2. Ramena stáhněte směrem dolů k pasu, lopatky k sobě a dolů.
  3. Uvolněte se v ramenou, spusťte je co nejníže.
  4. Po 10 sekundách pozvolna spusťte ruce dolů a v hlubokém předklonu vydržte asi 10 s.
  5. Pak dejte ruce v bok, palce směrem k páteři a co nejvíce k sobě.
  6. Lokty zatlačte směrem k sobě a s nádechem se vzpřimte. Snažte se při vzpřimování prohnout v zádech, přičemž hlava jde jako první.

Cvik opakujte 5x.

Tip pro nadcházející zimu: Dej tomu tři minuty denně a zbav se bolestí!

Dej tomu tři minuty denně. Tak se jmenuje nová kampaň, kterou právě spouštějí zástupkyně cvičební metody Fit Pain Free. Pro zájemce připravily videa, v nichž najdou vždy tři jednoduché cviky, jejichž provedení zabere právě tři minuty. „I s minimem času a námahy si tak lidé mohou za tři týdny zlepšit kondici a naučit se předcházet bolestem, zejména zad, jichž v tomto ročním období přibývá,“ říká Hana Toufarová, zkušená cvičitelka metody Fit Pain Free. Zapojit se je přitom jednoduché – na www.rucevtyl.cz stačí zadat váš e-mail a na ten pak zdarma přijde video obsahující tři cviky. Za tři týdny dorazí ještě i druhé. Po dalších třech týdnech se pak můžete rozhodnout, zda budete chtít navázat cviky vyšší obtížnosti.

– BOX –

Skupinové lekce i individuální konzultace

S metodou Fit Pain Free dnes Hana Toufarová se svým týmem seznamuje další lektory i zájemce o toto cvičení, které v současnosti probíhá po celé České republice. Pokud vás metoda zajímá, můžete se vydat na školení, nebo se dokonce sami stát lektory. Jestliže toužíte po individuálním přístupu, můžete si objednat individuální konzultaci, kdy lektorka přijde k vám domů, provede vstupní diagnózu, zanese ji do vaší osobní karty a pak vám vybere cviky přímo na míru. A nemusíte se bát, že nebudete vědět, jak správně cvičit. Metoda Fit Pain Free je unikátní v tom, že si s sebou odnesete vytištěný přesný zásobník cviků, které máte provádět – s fotkami a návodem, jak přesně je dělat, kolikrát a jak dlouho cvičit. Zkrátka detailní a návodný cvičební plán. Více informací najdete na www.fitpainfree.com

Zdroj a foto: www.fitpainfree.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Horní lišta

Teď je ten správný čas podporovat české firmy

Published

on

Současná situace okolo koronaviru odhalila, co jsme tušili už dlouho – je chyba spoléhat jen na zahraniční trhy a zapomenout, jak schopné a šikovné lidi máme doma. Právě nyní je proto třeba vyjádřit českým firmám svoji solidaritu a podporu tím, že dáme přednost právě jejich výrobkům. 

České outdoorové značky patří k absolutní světové špičce

„Lidé u nás si často ani neuvědomují, jak velkým podílem přispívá česká produkce do celosvětového „balíku“ outdoorového vybavení a oblečení. Nejen co do objemu, ale především kvalitou se české značky řadí k absolutní špičce a starají se o výbornou pověst České republiky ve světě. Mezi velmi úspěšné a oblíbené české značky patří Pinguin, Hannah, Husky, Warmpeace, Boll, Sensor, Kilpi, High Point, Direct Alpine, Sir Joseph, Patizon, Progress, Trimm, Loap, Alpine Pro a další,“ říká Jaroslav Skalka z e-shopu 4camping.cz, který produkty všech těchto značek prodává, a nedávno získal významné ocenění Shop roku.

„Například česká značka Boll si získala pověst nejlepšího výrobce dětských spacáků a batohů. Česká značka Sir Joseph je zase jedničkou na expediční spacáky a péřové vybavení nejvyšší kvality. Co se týká produktů s péřovou izolací, je uznávaným výrobcem rovněž Warmpeace. Direct Alpine obléká horské vůdce a pracovníky horské služby v několika zemích světa. Pinguin má zase výsadní postavení mezi producenty turistického a kempingového zboží, protože vyčnívá nad ostatní vynikajícím poměrem cena/výkon,“ upozorňuje Jaroslav Skalka. Nutno podotknout, že i on sám patří k těm schopným podnikavým Čechům, kteří dokázali téměř z ničeho vybudovat stabilní a úspěšnou firmu – 4camping.cz, která si ocenění Shop roku určitě zaslouží.

O svém cíli nesmíte pochybovat

Když se Denisa Jasinská před osmi lety rozhodla založit vlastní kosmetickou značku Essenté, právě vrcholila celosvětová ekonomická krize. Jenže ona o svém cíli nepochybovala. Původním povoláním zdravotní sestra chtěla vyvinout a vyrábět špičkovou českou kosmetiku, plně srovnatelnou s tím nejlepším, co se ve světě nabízí. Dnes s produkty české značky Essenté pracují kosmetické salony po celé republice a vyváží se i do zahraničí.

„Rok 2012 znamenal mezník v mém životě. Kvůli krizi přišla kosmetická firma o 20 % svých příjmů. Tehdy jsem vážně přemýšlela, jestli má smysl v tomto oboru ještě pokračovat. Ale naštěstí převážila moje touha vyvíjet a vyrábět vlastní kosmetickou řadu, původní, českou, která by byla na vysoké úrovni, a srovnatelná s produkty, které představují prestižní světové kosmetické firmy. A tak jsme spolu s rodinou dali dohromady všechny naše úspory, půjčili si peníze u několika bank a začali dělat vše pro to, aby mohla vzniknout značka Essenté. Ta si postupně vydobyla své místo na českém kosmetickém trhu a já věřím, že se nám podaří zvládnout i současnou nelehkou situaci zapříčiněnou koronavirovou krizí,“ říká Denisa Jasinská, zakladatelka značky Essenté.

A co je podle ní největší předností české kosmetiky Essenté? „Určitě její složení a vysoký obsah účinných látek. Investujeme do kvalitních surovin od renomovaných dodavatelů, kteří mají kvalitní technologické a laboratorní zázemí a jsou napojeni na výzkumné programy na vysokých školách a ve vědeckých ústavech. Naše produkty tak obsahují vždy horní, výrobcem doporučenou dávku dané aktivní látky (jedná se např. o peptidy nebo tzv. AHA kyseliny). Kosmetika je proto skutečně účinná a výsledky jsou brzy vidět,“ uzavírá Denisa Jasinská.

Pracuji selským rozumem, intuicí a „dobrem“

„Nápad na výrobu ghí (přepuštěného másla) měla moje kamarádka Dominika, která jej znala z indické kuchyně. A tam je ghí základní ingrediencí. Velmi rychle jsem si jej oblíbila i já. Nejenže mi chutnalo, ale věřily jsme, že se jedná o geniální produkt s velkým potenciálem využití. Tak jsme společně s Dominikou založily firmu České Ghíčko. Začátky nebyly jednoduché, ale drželo nás velké nadšení pro věc, které nám pomáhalo zvládnout i nepopulární úkoly, jako třeba „prokousat se“ legislativou…,“ vzpomíná Andrea Dostálová, zakladatelka české firmy České Ghíčko, a upřímně přiznává, že odjakživa nemá ráda čísla a statistiky. „Pracuji hodně selským rozumem, intuicí a „dobrem“. V naší firmě mám naštěstí na starosti marketing, kde se to dá uplatnit lépe než v obchodě, který převzal můj syn.“

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho dobrých vlastností – skvěle chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží minimálně 12 měsíců. Není divu, že ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Podle ní platí – darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Zdroj a foto: www.4camping.cz, www.essente.cz a www.ceskeghicko.cz

Continue Reading

Auto/moto

Návod: Jak nejlépe vyčistit čalounění ve vašem autě.

Published

on

Udržovat interiér svého auta v čistotě je stejně důležité, jako se příkladně starat o jeho exteriér. Během jakékoli cesty své auto obýváte a je proto z hlediska vašeho zdraví i dobrého naladění mysli velmi důležité udržovat jeho interiér čistý. Čištění potahů vašeho auta je naštěstí velmi jednoduché a to hlavně díky množství metod a speciálních čistících prostředků, které jsou přímo určené pro údržbu vozidla. si také usnadníte práci s jejich hloubkovým čištěním.

Metoda č. 1 – Čištění jednotlivých skvrn

1. Vyzkoušejte odstraňovač skvrn ještě před tím, než ho použijete na své potahy.Určitě byste nechtěli, aby takový prostředek zničil váš interiér, a proto ho nejprve vyzkoušejte na nějakém menším a méně viditelném místě.

2. Postarejte se nejprve o odolné skvrny na kůži. Pro velmi odolné skvrny na kožených potazích nejprve použijte kondicionér určený pro kožené povrchy. Potom aplikujte odstraňovač skvrn na kůži a vetřete ho do ní. Nechte ho působit asi 30 sekund a potom ho setřete.

3. Odstraňte skvrny od inkoustu. Na inkoustové skvrny použijte sprej na vlasy nebo lihové čistidlo smíchané s vodou. Nastříkejte sprej na skvrnu a opatrně ji vyčistěte navlhčeným čistým hadříkem. Ujistíte se tím, že se inkoust nerozšíří na další místa vašich potahů.

4. Odstraňte mastné a olejové skvrny. Na mastné nebo olejové skvrny, jako jsou například ty od rtěnky nebo od jídla, použijte ředidlo na barvy smíchané s vodou a čistý bavlněný hadřík. Odlijte trochu ředidla do menšího kalíšku a přidejte k němu stejné množství vody. Namočte do směsi připravený hadřík a vetřete ji do skvrny. Potom poprašte skvrnu solí nebo kukuřičnou moukou a nechte vše přes noc působit. Potom tuto sekci potahů vysajte vysavačem.

  • Ředidlo také nejprve vyzkoušejte na malém kousku potahů, abyste se ujistili, že nedojde ke zničení materiálu.

5. Odstraňte skvrny od kávy. Pokud jste si v autě rozlili kávu, nařeďte skvrnu trochou vody a vyčistěte ji čistým papírovým ručníkem nebo utěrkou. Potom aplikujte trochu čistidla na sklo a nechte ho pět minut působit. Následně skvrnu opět setřete papírovým ručníkem a odstraňte tak zbytky nečistot.

  • Skvrny hadříkem vždy jenom lehce stírejte nebo ho na ně jemně přikládejte. Nikdy skvrny nedrhněte, aby se nečistoty nezažraly hlouběji do potahů.
  • Pokud je káva stále ještě viditelná, vydrhněte potah tekutým čistidlem na nádobí a omyjte ho teplou vodou. Potom celé místo opět jemně setřete papírovým ručníkem. Vysušte skvrnu vysoušečem vlasů tak, že ho budete držet ve vzdálenosti několika centimetrů od potahu, abyste ho nespálili.

6. Odstraňte skvrny po zvratcích. Pokud se v autě někomu udělalo špatně a pozvracel vám sedadlo nebo podlahu, vyčistěte postižené místo jak nejrychleji je to možné, abyste zabránili vsáknutí hlouběji do potahu. Setřete všechny zvratky a nalijte na skvrnu trochu studené vody. Umyjte celé místo jemným mýdlem a teplou vodou. Potom skvrnu neutralizujte hadříkem namočeným v sycené vodě.

  • Jako alternativu můžete použít pastu, kterou dostanete smísením vody a jedlé sody. Jedlá soda také pomůže absorbovat pachy.

7. Odstraňte skvrny od krve. Krev může být někdy velmi těžké odstranit. Nepoužívejte na ní horkou vodu ani mýdlo, protože byste ji tím akorát usadili na místě. Raději namočte hadřík do studené vody a krev jím stírejte. Opláchněte hadřík ve studené vodě a opakujte stírání, dokud skvrna nezmizí.

 

Metoda č. 2 – Čištění textilních potahů

1. Použijte podomácku vyrobený čistič na potahy. Nemusíte utrácet spoustu peněz za komerční přípravky určené pro čištění autopotahů. Místo toho si vyrobte svůj vlastní domácí čistič z přírodních ingrediencí. Smíchejte ve větším hrnku nebo kbelíku jednu část vody s jednou částí čistidla na nádobí. Směs dobře promíchejte a naplňte s ní rozprašovací láhev.

  • Nastříkejte směs přímo na potah ze vzdálenosti asi 15-20 centimetrů.
  • Potom potahy jemně vydrhněte kartáčem s měkkými chlupy. Opláchněte místo teplou vodou za použití čistého hadříku. Ten často oplachujte.
  • Postupujte systematicky jednu oblast za druhou. Vyčistěte důkladně celou jednu oblast a potom se teprve přesuňte k další.
  • K osušení čištěného místa používejte hadřík z mikrovlákna.

2. Použijte směs mýdla, boraxu a horké vody. Pro výrobu dalšího přírodního a neleptavého čistidla použijte ekvivalent asi šesti lžic tuhého mýdla a smíchejte ho v kbelíku se dvěma lžícemi boraxu. Pomalu přilévejte dva šálky vroucí vody. Přidat můžete také několik kapek levandulového esenciálního oleje, který čistidlu dodá příjemné aroma. Nechte směs vychladit a potom ji metlou ušlehejte do pěnovité konzistence.

  • Připravenou směs vetřete do potahů jemným kartáčem. Potom celé místo očistěte čistým hadříkem namočeným v teplé vodě. Hadřík opakovaně oplachujte.
  • Postupujte systematicky po jednotlivých sedadlech nebo sektorech. Před tím, než se posunete dál, vyčistěte důkladně první místo.

3. Použijte komerční čistič potahů. Tyto přípravky jsou k dostání téměř všude a nejsou ani moc drahé. Jejich nevýhodou ovšem je to, že často obsahují agresivní chemické přísady. Čtěte proto všechny informace uvedené na obalu pro správné použití. Aplikujte čistidlo na potahy a kartáčkem ho do nich vetřete. Potom je důkladně opláchněte vodou.

4. Použijte váleček na chlupy. Tyto válečky používají lepivé papírky, na které se zachytí malé chlupy, drobky a vlasy. Odstraňte s ním tedy těžko dostupné nečistoty z textilních potahů tak, že jím budete přejíždět po povrchu sedadel. Pravidelně měňte lepivé papírky, abyste měli jistotu, že lepí dostatečně na to, aby pochytaly všechny nečistoty, chlupy i drobky.

 

Metoda č. 3 – Čištění kožených potahů

1. Použijte sadu pro čištění kožených sedadel. Kůže si vyžaduje mnohem opatrnější zacházení než textilní nebo vinylové potahy, protože je více náchylná k blednutí a opotřebení. Nejlepší možností je použít čističe a kondicionéry, které jsou speciálně určené na kůži. Často se prodávají v sadách, jako je například Wolfgang Leather Care Cockpit Kit, nebo Pinnacle Contours Interior Kit.

2. Zapněte topení. Kůže reaguje na teplo a v případě, že je zahřátá lépe přijímá čističe a další přípravky. Pokud je venku zrovna teplo, nemusíte topení pouštět. Pokud je ale zima v plném proudu, topení na několik minut před čištěním kůže zapněte.

3. Použijte čistič na kůži. Aplikujte na své potahy čistič a zaměřte se vždy důkladně jen na jednu část než přejdete k další. Čistič do kůže vetřete čistým , měkkým hadříkem. Potom ho důkladně opláchněte čistou vodou.

  • Řiďte se informacemi na obale pro správné použití čistidla.

 

Zdroj: WikiHow.com

Continue Reading

Horní lišta

Recepty na zdravé lahůdky, které vás v zimě zahřejí

Published

on

Cukrářky a kuchaři z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách pro vás vybrali několik osvědčených receptů, s nimiž se v zimě krásně zahřejete!

 

Zázvorový sirup a kandovaný zázvor

„Je vážně skvělý. Zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Zázvorový sirup je zimní klasika a jeho výrobu zvládne opravdu každý. Během pár sekund a z několika mála surovin vyrobíte lahodný nápoj. Zázvor navíc můžete využít hned dvakrát a připravit si kromě sirupu ještě i skvělou kandovanou pochoutku,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.

Potřebujeme: 0,750 kg zázvoru, cca l, 5 l vody, 2 větší citrony, 2 kg cukru

Postup: Zázvor oloupeme (můžete slupku také oškrabat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byl zázvor ponořený, přidáme jeden na tenké plátky nakrájený citron a dáme asi na 20 minut vařit. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme (ale nemusíme) odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z druhého citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.

Zázvorový sirup: Přidáme 1 kg cukru (uvedené množství je přibližné) a dáme znovu vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs nezačne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.

Kandovaný zázvor: Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme chvíli okapat (například v sítku). Na plech připravíme pečicí papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, pečlivě promícháme a dáme péct do trouby na teplotu 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po cca 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme – zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme zcela vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme nejlépe ve skleněné dóze s víčkem.

Tajný tip Nebespánu: Ze sirupu si můžete kdykoliv vyrobit výborný horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citronu a zalijeme horkou vodou. Experimentujte! Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření, jako je například celá skořice, hřebíček nebo i badyán.

 

Pečená jablka s marcipánem

„Sice se nejedná o koláč, ale tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku. Báječně se ale také hodí na lívance, palačinky, do jogurtu nebo z ní můžete vyrobit vrstvením pečených jablek, piškotů namočených v jablečném džusu a našlehaného mascarpone fantastické jablečné tiramisu,“ láká Sabina Kmecová z restaurace Nebespán.

Doba přípravy: do 60 min. + odležení Počet porcí: cca 10 menších sklenic

Ingredience: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru (skutečné množství podle sladkosti jablek), 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu (lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo obchodech pro cukráře, případně si ho můžete vyrobit i doma)

Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalijte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti, a budete přidávat ještě marcipán, který je sám o sobě sladký). Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci (neměla by být tekutá). Případně umístěte pekáč do trouby vyhřáté na 160 stupňů, občas promíchejte, hlavně od krajů. Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak zvýrazníte marcipánovou chuť.
Tip Nebespánu: Hotovou, ještě teplou směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.

 

Pomerančová marmeláda plná vitamínů

„Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí. Tu naši pomerančovou marmeládu jsme zjemnili pravou vanilkou. Hodí se na chléb, palačinky nebo ji vyzkoušejte na toustíku s plátkem kvalitního ementálu,“ říká Sabina Kmecová z Nebespánu.

Potřebujeme: 6–8 větších pomerančů, krupicový cukr (cca 1,5 kg podle chuti), citrusový pektin, lusk pravé vanilky

Postup: Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem). Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády. Oloupejte ostatní pomeranče, případně odstraňte pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru najemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky. Obojí přendejte do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, záleží, jak chcete mít marmeládu sladkou. Vařte cca 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce. Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 litr) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte cca 5 minut. Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.

Tajný tip Nebespánu: Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte je v této poloze až do vychladnutí). Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut.

 

– BOX –

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více na www.nebespan.cz

Fotografie v tiskové kvalitě naleznete zde:
https://www.dropbox.com/sh/iyru85ha656z95v/AAB0wM0nNdccogKScQlYnVP3a?dl=0

Continue Reading

Sledujte nás

Vhodný tarif pro studenta? Mrkněte se na nabídku.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.